Fiets gezocht- tips

SarahS

Ha allemaal,

Ik ben op zoek naar een vakantiefiets!
Zie hieronder de ingevulde checklist. Ik heb nu twee fietsen op het oog: een Koga (rond 1500 euro) of een Jan Janssen (rond 1350 euro). Hebben jullie nog tips voor een prijsklasse lager?
En wat denken jullie van deze twee opties?
Ik ben benieuwd! alvast heel erg bedankt voor jullie hulp.

WAARVOOR WIL JE DE FIETS GAAN GEBRUIKEN?
Weekendjes weg, Vakanties/Reizen
Qua levensduur: ik hoop hem zeker voor een aantal reizen goed te kunnen gebruiken. Hij hoeft niet levenslang mee te kunnen gaan..

HOUD JE MEER VAN STEVIG DOORFIETSEN OF VAN RELAXT DE TIJD NEMEN?
Beide

WIL JE OOK OP ONVERHARD GAAN FIETSEN? HOE ZWAAR ONVERHARD IS DAT?
In principe op verharde wegen. Bij voorkeur zoek ik een fiets die ook op onverharde wegen gebruikt kan worden (Variërend van gravel en schelpenpaadjes).

WAAR GAAN DE VAKANTIES NAAR TOE?
Laatste fietsreis: China
Komende reis: binnen Europa. Spanje/Griekenland.
Droomreis: Zuid-Amerika.

WAT VOOR VAKANTIES WORDEN DAT?
Kampeertochten met alle spullen mee.

JE LICHAAMSLENGTE
168 cm
JE GEWICHT
Circa 58 kg.
JE LICHAAMSBOUW
Normaal geproportioneerd

HOEVEEL KG BAGAGE WIL JE MEE KUNNEN NEMEN OP DE FIETS?
Voor kampeertochten: 12 - 30 kilo. D

WAAR WOON JE? (REGIO, GROTE STAD OF PROVINCIE IS VOLDOENDE)
Amsterdam, ik ben bereid om te reizen voor de geschikte fiets.

WAT IS JE BUDGET?
Afhankelijk van de opties.

WAT KUN JE VAN FIETSONDERHOUD? HEB JE ER TIJD VOOR? HEB JE BUDGET OM HET EEN FIETSENMAKER TE LATEN DOEN? WIL JE EEN CURSUS FIETSONDERHOUD VOLGEN?
Ik volg binnenkort een cursus. Ik kan nog niet heel veel, maar vind het wel leuk om zelf enig onderhoud te verrichten.

WIL JE OOK EEN TWEEDEHANDS FIETS OVERWEGEN?
Ja.

HEB JE BEPAALDE FIETSEN OP HET OOG?
https://www.koga.com/nl/trekkingfietsen/collectie/grandtourer.htm?frame=D

https://www.janjanssen.nl/fietsen/millennium/

Franky De Langhe

Hallo Sarah, het zijn beide mooie fietsen maar van de Koga betwijfel ik of hij stijf genoeg is. De Jan Janssen mixte lijkt mij iets meer geschikt als je met 30kg bagage gaat touren. Zelf reed ik 67 jaren met een Santos TM 2.8 Mixte en deze voldeed perfect. De tot de achteras doorlopende schuine bovenbuizen van dit frame maken het zéér stabiel, net zoals de Jan Janssen welke je oppert maar hier loopt de enkele bovenbuis maar tot de zadelbuis.
Met het voorgestelde budget is een tweedehands fiets met Rohloff perfect mogelijk. Zelf rijd ik nu de laatste twee jaren met een Pilot Vamos Mixte met Pinion P1.18 met riem (hier een foto van mijn fiets op hun website: https://www.pilotcycles.com/bikes/trekking/ ) en die bevalt mij uitstekend. 636% spreiding van de versnellingen is ronduit fantastisch.

Marijke

@ Gustaaf, graag had ik geweten waarom je een rohloff naaf met riem aanbeveelt en zeker geen Pinion P 1.18 ? heb zelf getwijfeld en besloten om Rohloff te nemen op mijn Santos maar ben benieuwd wm je geen Pinion meer zou nemen.

Mvg.
Marijke

Gustaaf

Hallo Sarah , denk er aan dat Koga niet meer in NL gemaakt word , als je bagage wil meedoen zou ik ( indien mogelijk ) voor een herenfiets kiezen , die zijn stijver als er gewicht mee moet en fietst aangenamer , ook een Rohloff naaf met riem zou ik kiezen , zeker geen pinion P 1.18 zoals ik heb op mijn Santos , Santos is wel goed . fiets op maat is het best en kan je zelf beslissen wat je wil uitgeven en wat belangrijk is voor jou , praten met de fietsmaker , niet in een fietsketen kopen , in NL zitten een paar goede ervaren handelaren (wereldfietsers ) in Belgie ( pr Antw ) weet ik ééntje die gerust een weekje een fiets leent om te testen, hij kan alles op maat maken . koop je een tweedehands ? laat hem dan door de verkoper bij JOU handelaar nakijken voor je betaald .
Groetjes en veel fietsplezier
.