Met de fiets op de trein naar Carcassonne

livino

Hallo,

'k heb me ingeschreven voor de Katharenfietstocht, maar ben nu op zoek naar een goede manier om in Carcassonne te raken met de fiets.

Naar ginder fietsen is geen optie wegens onvoldoende vakantiedagen ;-)

Met het vliegtuig ga ik liever niet, uit ecologische overwegingen.

Blijft over: de trein. Bij NMBS hadden ze me gezegd dat de fizets op een TGV in Frankrijk NIET mee kan. Op de website van de SNCF vind ik dat dat allicht wèl zou kunnen, al dan niet mits het betalen van een toeslag.

Van Brussel naar Frankrijk (Parijs of verder) zou dan weer geen probleem zijn.

Wie heeft daar (liefst recente) ervaring mee?

L.

Bart en Mieke V...

Wij maakten al verscheiden fietstochten in Frankrijk, waarbij we gebruik maakten van de trein, o.a. naar Avignon, terug vanuit Perpignan,...
Er zijn meerdere lange afstands treinen die fietsen meenemen zonder dat je ze demonteert. Op de site van sncf kan je inderdaad al haal wat vinden. Het symbooltje geeft aan of er fietsplaatsen zijn.
Maar een fietsplaats reserveren on-line is niet mogelijk.
Wij reserveerden telkens onze tickets in het station van Lille Flandres. Ze zijn zeer behulpzaam aan het loket en zoeken de beste verbindingen aan de beste prijs. Ze vinden veel meer dan wij op internet en nemen hiervoor hun tijd. Echt een aanrader. Zeker voor wie niet te ver van Lille woont. Je gaat er met de trein naar toe en kan na de reservatie een bezoekje brengen aan de boeiende stad.
De ervaring leert dat er meer mogelijkheden zijn om de fiets mee te nemen als je geen rechtstreekse trein neemt en wel overstapt in Parijs. Dan fiets je wel ong. 5 km door Parijs. Met een kaartje en de bewegwijzering is dit goed te doen. Reken zeker een uur tussen de aankomst van de ene trein en het vertrek van de andere.
Een reservatie voor een fiets kost 10€ per fiets per traject. Hoe meer overstappen hoe duurder. Daarnaast betaal je voor jezelf.
Dit lijkt inderdaad een groot bedrag. Maar als je de totaalkost van vervoer met de wagen berekent is dit toch goedkoper. En je komt uitgerust aan en kan onmiddellijk op de fiets. Ook geen zorgen over waar je de wagen achterlaat.
Op tijd reserveren is goedkoper. Kan vanaf 3 maanden voor vertrek.
Er zijn verschillende tarieven mogelijk.
Op alle lokale treinen (TER) kan je je fiets gratis meenemen zonder reservatie.
Wij genieten van deze manier van reizen.
Bart en Mieke

Ward VA

Ben een paar keer gaan fietsen in Frankrijk en heb steeds de TGV genomen om op mijn bestemming te geraken. Je mag je fiets gratis meenemen op de TGV zolang hij in een hoes zit.
Daarvoor moeten de wielen er wel uit. Als er sinds 2010 niets veranderd is tenminste...

sarahD

Ik ben vorige zomer met een niet-gedemonteerde fiets tot Nimes geraakt. Ik heb wel alle lokale treinen moeten nemen van Brussel, Kortrijk, Lille, Parijs, Clermont-ferrand, Lyon, Nimes. Twee dagen om terug te komen. Het is dus best mogelijk dat je met lokale treinen in Carcassone geraakt. Bij de NMBS heb ik als antwoord gekregen dat het onmogelijk was. Ik ben zelf gaan zoeken op de site van FR rail. ook bij de balie van de SF france in Brussel hebben ze me geholpen met de tickets. Op lokale treinen betaal je niet voor de fiets, voor reginale treinen betaal je 20 euro of zoiets.

Mieke.db

Tip:
Het is mogelijk je fiets op de trein (TGV) mee te nemen (zonder deze op te vouwen of in een doos te steken). Daarvoor moet je even checken of de TGV het symbool heeft van fietsentransport. Dat is niet bij niet elke TGV-trein. Een kaartje voor passagier + fiets kan je enkel telefonisch boeken op het nummer: 070/79.79.70

livino

@ BaPa: bedankt voor de reactie, ook al ligt de reis ondertussen al vier maand achter ons ;)

Uiteindelijk bleek de truc om via tgv-europe die treinen uit te pikken waarop je de fiets mee kan nemen, maar dat heb ik niet gedaan.

Ben sowieso vertrokken vanuit Lille-Europe, vanuit Brussel vond ik geen optie. Heen: deel 1 (Lille-Bordeaux) fiets gedemonteerd en te kleine zak niet gebruikt, toeslag van 10 euro + deel 2 (Bordeaux-Carcassonne), mèt fietscompartiment, gewoon toeslag betaald. Op de terugreis eerst Carcassonne-Narbonne (lokale trein, fiets mag gewoon mee, gratis), dan Narbonne-Lille (geen fietscompartiment, dus toch maar de zak bovengehaald, fiets deels gedemonteerd en het vriendelijk gevraagd aan de conducteur...).

Maar voor een volgende keer kies ik liever een traject waar de fiets heel de tijd mee kan, want ik hou niet van demonteren...

Lieven

BaPa

Wij zijn van Beziérs naar Brussel gereisd met de TGV. We hadden geen speciale fiets tickets voorzien maar wel de fiets in fietstassen, die voldoen aan de afmetingen zoals op hun site vermeld, geplaatst waarvoor je ze wel wat moet demonteren. De fietsen stonden wel in de middengang omdat de trein overvol zat en dus de voorzien bagage plaatsen ook. De conducteur heeft niets gemeld maar een aangename reis was het niet omdat het nogal een gesleep was met de fietsen en de bagage.

lieven

Ik ben al een paar keer naar Arles geweest met de TGV.
Wel vertrekkend vanuit Lille (In België rijden geen fiets-TGV's).
Via Parijs.
Trein + extra fietsplaats moet je reserveren! En dit kan niet online. Boeken in SNCF-boutique in Brussel. De NMBS is meestal niet op de hoogte van het bestaan van fiets-TGV's.
De prijs valt normaal (als je er op tijd bij bent en niet remboursable vraagt) wel mee.

ann berthier

Hallo,wij gaan ook naar Carcassonne voor deze tocht en misschien ook met de trein:Ann en Martine.Maar wel heel duur:400 euro!!

petervdbk

ik heb treintickets besteld via treinreiswinkel.nl.
Je kan een uurregeling en traject zoeken op http://www.voyages-sncf.com , als er een fietslogo bij staat kan de fiets mee.