Met een minderjarige naar de UK

livino

Zoals ik elders al schreef, ga ik met de 16-jarige zoon van vrienden op fietstocht. Aangezien de UK niet tot de Europese Unie behoort, zou dat kunnen leiden tot grenscontrole. Ik weet niet hoe strikt ze zijn, maar ik zal toch ergens de boot en/of de channel tunnel moeten nemen.

Wat papieren betreft is er geen probleem, Belgische identiteitskaart volstaat. Maar één paragraaf intrigeert me:

[i]Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist.

Belgische reizigers kunnen steeds navragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of er bijkomende documenten voor reizende kinderen nodig zijn. Zeker wanneer het kind alleen reist, is het aanbevolen te informeren bij de ambassade of het consulaat en de luchtvaartmaatschappij.[/i] (Bron: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijko...)

Zijn er mensen die hierin ervaring hebben met het VK? Moeten die jongen z'n ouders best zo'n documentje opmaken, of is dat voor het VK niet nodig? Ik heb de ambassade proberen te bereiken, maar die zijn moeilijk bereikbaar.

carine

Hallo Livino,

Ik zou zeker zorgen dat je zo'n document bijhebt. Ik geloof dat je dit zelfs kan aanvragen op het gemeentehuis. Anders zou het wel eens kunnen zijn dat je met die jongen het land niet binnen mag. Ooit meegemaakt met een familielid die 17 en 1/2 jaar oud was en met haar vriendje die meerderjarig was op vakantie wou. Miserie aan grenscontrole. Pas door na het doorfaxen van een toelatingsformulier.