verende voorvork of niet

Marijke

Beste fietsvrienden,

Om te gaan bikepacken, en te gaan mountainbiken ( niets technisch ) sta ik op het punt een Santos 4.29 te kopen.
1 grote twijfel: kies ik een verende voorvork of niet...?
De verende voorvork laat me niet toe in de toekomst, als ik meerde weken achtereen op fietsvakantie wil, om met low riders te rijden...maar is dit wel nodig? mss heb ik die met een uitrusting die alsmaar lichter wordt wel niet meer nodig en dit is niet het hoofddoel waarvoor ik hem wil gebruik maar een eventuele meerwaarde.
Verlichting met sonos zou ook moeilijk gaan, maar daar zijn ook wel andere oplossingen voor...
Blijft de vraag of het een comfortabele meerwaarde is voor mij die verende voorvork? die uit carbon ziet er heel stoer uit en is geheel onderhoudsarm tgo andere verende voorvorken, dus dat klinkt wel verleidelijk.
Hoe zit dat bij jullie? ervaring/tips voor mij? ik hoor het heel graag!!

groeten,
Marijke

Marc van Daele

Beste Marijke,

Ik ben voorstander om voor niet- verende voorvork te gaan. Zelf rijd ik met een Santos Cross Lie met bij aanvang een Carbon voorvork. Ik heb na een jaar toch een stalen voorvork aangeschaft, omdat daar een spatbord op kan geplaatst worden en mijn licht niet op het stuur moest worden geplaatst . Dit scheelt mij weer aan plaats op het stuur. De verende voorvork is interessant voor mountainbike, maar voor een trekfiets of voor woon-werk verkeer toch minder. En low riders zullen bij langere ritten altijd van pas komen.

pkockx

Ik ben dit jaar beginnen fietsreizen. Ik had een MTB en wilde niet investeren in een dure tourfiets voor ik wist dat het echt mijn ding was. De verende voorvork zat me in eerste instantie ook dwars. Ik heb het opgelost met dit : https://www.thule.com/nl-nl/nl/bike-accessories/rear-bike-racks/thule-to... . Ik heb echter al snel gemerkt dat veel te veel mee nam. De volgende tocht dus enkel twee zijtassen aan mijn achterdrager en een rugzakje dat ik eventueel ook bovenop de drager kwijt kon. (Ondertussen heb ik wel ook een stuurroltas besteld voor als de tent en een winterslaapzak mee moet.) Dat werkte eigenlijk prima. Mijn belangrijkste les dit jaar : tavel light. Succes met je nieuwe fiets.