zadel probleem

klaas1

Hallo,
als ik een fietreis maak naar een dag of zes,zeven heb ik regelmatig last van van mijn zadel.
Hij is niet nieuw ik heb er toch al ruim 20.000km mee gereden.
Er zijn veel tips, maar ik zoek eigelijk een goede oplossing.
Een nieuw zadel? welk zadel?
Ik lees ook vn het opmeten ervan heeft iemand hier ervaring mee?
dan hoor ik het graag, alle tips zijn welkom..

Erik

@Klaas: mooi dat ze je een uitgebreid antwoord sturen. Spijtig dat je geen gratis test zadel krijgt, maar ja. Brooks is eigendom van dezelfde fabrikant vandaar dat ze geen geheim maken van het feit dat deze zadels erg goed zitten.

Om terug te komen op jouw probleem: een goed gel zadel zal mogelijk je zitcomfort al wat verbeteren, dit kan je eventueel testen door het zadel voor een testperiode te gebruiken. In België krijg je dit naar mijn mening wel niet zo vlot voor elkaar als in Nederland.
Het juiste model leren zadel zal, eens ingezeten waarschijnlijk nog beter zitten. Je mag dergelijk zadel wel niet (vaak) laten nat worden (regenhoesje dus) en kan het niet testrijden. Na een korte rit begint het leer zich immers reeds te vormen.
Deze man is erg kritisch en heeft verschillende zadels getest: http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/tests/zadels/index.html . Lang niet alles wat hij schrijft is de enige waarheid, maar er zijn weinig testers die op bijna elk model hebben gereden en daarom vind ik het wel aan te raden.

Op de site van Vlerick fietsen staat ook heel wat uitleg, en zij kunnen de zadels ook per post leveren aan zeer scherpe prijzen.

klaas1

Hallo Erik,

Hieronder de reactie:

Geachte,

Allereerst wil ik u graag mededelen dat ik hier een veelvoorkomend probleem zie. De gel in een zadel zorgt voor drukverdeling en biedt ondersteuning aan de zitbotjes, dit is een prima oplossing wanneer u lekker een dagje gaat fietsen of wanneer de fiets gebruikt wordt voor dagelijks woon en werkverkeer. Wanneer u echter meerdere dagen 100 km in een gelzadel gaat zitten kan dit gaan 'broeien' en zorgt dit voor extra wrijving, wat uw problemen veroorzaakt. Ik raad u dan ook aan van een harder zadel gebruik te maken. De welbekende Brookszadels zijn hiervoor een goede oplossing. Zoals bekend moeten deze lederen zadels wel ingezeten worden, maar op lange termijn kan dit welzeker het verschil maken. Een gelzadel kan niet worden ingezeten, dat wil zeggen dat een gelzadel direct goed zou moet zitten en het niet een verschil zou moeten maken of u hier nou 2 of 20.000 kilometer in hebt gezeten.

Mocht het zo zijn dat er ook andere problemen zich voordoen zoals het 'slapende' gevoel door afknellen van de zenuwen, prostaatklachten of irritatie door transpiratie zijn hier oplossingen voor. Zo heeft een Selle Royal Respiro zadel (in dit geval dus degene zonder gel) een ergonomische gleuf. Deze gleuf zorgt ervoor dat de zenuwbaan vrij komt te liggen, de bloedsomloop beter kan blijven stromen en een vrije ligging van de prostaat. Tevens is deze gleuf een ventilatiekanaal, wat zorgt voor een koelere zit.

De breedte van een zadel heeft te maken met uw zithouding (net als de positie van de zitbotjes). Met een sportieve houding heeft u minder zitvlak nodig dan wanneer u een rechtop (ralexed) houding heeft. Tevens is de gemiddelde afstand van de zitbotjes bij dames groter dan bij heren, wat de reden is dat een vrouwenzadel breeder is dan een herenvariant. De gemiddelde zithouding van een recreatieve fietser is 'moderate' of 'athletic'. Ook deze zithoudingen kunt u terugvinden op http://www.selleroyal.com/Find_a_Saddle.aspx

Zoals eerder aangegeven laten de betere fietsspeciaalzaken u een zadel altijd testen. Wat wij vaak zien is dat mensen er een uurtje op gaan zitten en dan al bekijken of het lekker zit. Testen wil ik dan ook mee zeggen dat u hier zeker een aantal dagen goed wat kilometers op gaat maken zodat u kan zien of het zadel echt een oplossing biedt.

Ik hoop dat ik u enigszins heb kunnen helpen door u de juiste richting op te sturen. Wij geloven dat er voor iedereen een oplossing is, het kan echter een hele zoektocht zijn om het juiste zadel te vinden. Heeft u nog vragen hoor ik dit graag van u!

Met vriendelijke groet,

klaas1

Hallo Erik,

Hallo Erik,
Bedankt voor de reactie, ik heb al contact opgenomen via de site.
Het gaat mij niet om een gratis zadel, maar om een goede oplossing, die zij misschien ook kunnen geven.
Als ik iets hoor laat ik het wel weten.

klaas

Erik

Luc,

Het is inderdaad zo dat sommige gewone broeken wat irritatie geven als ik met de imperial rijd. Om correct te zijn is het infeite het zadel dat door de broek heen voelbaar is. Met een jeans heb ik het probleem niet, met sommige lichte zomerbroeken wel. Voor korte ritten geen probleem, maar voor langere doe ik dan iets met een zeem aan.

Ik denk wel dat dit sterk afhankelijk is van hoe het zadel inzakt voor jouw bekken. Mijn zadel is erg hard ingedeukt terhoogte van mijn zitbeentjes (bijna 2 cm denk ik) waardoor het middenstuk vrij hoog komt te zitten.

Van de veter heb ik nooit iets gevoeld, in tegendeel: mijn B17 zonder veters heeft de neiging door het gewicht wat open te zakken, daardoor schuurt hij soms wat tegen de binnenkant van mijn dij. Door de veter kan dit niet gebeuren. Overigens kan je de veter ook verwijderen, of hij al dan niet nodig is, hangt opnieuw af van jouw bekken. In mijn geval bleek na de inrij periode dat de veter toch niet onder spanning kwam, dus heb ik hem eruit gehaald.

Luc

@Eric: Brooks Imperial:
-Rijd je met een koersbroek (met zeem?). Ik vraag me namlijk af als je zonder koersbroek fietst met zo'n Brooks Imperial of je dan geen probleem hebt met die gleuf in dat zadel (maw of die dan niet snijdt of hindert)
-2de vraag: het zadel is onderaan samengerijgd met een veter. Stoort dat niet? Schuurt de binnenkant van je benen daar niet steeds tegenaan?
Benieuwd naar de antwoorden.
Luc.

Erik

Dag Klaas,

Elk achterwerk is verschillend er is geen zaligmakende oplossing. De meeste fietsreizigers gebruiken een brooks zadel. (of ander lederen zadel (selle anatomica-rolls)) Deze lederen zadels vormen zich na enige tijd naar je bekken. Hoe langer je ermee rijdt, hoe beter ze worden. Je moet wel door een periode waarin het zadel zich moet vormen, de duur van de zogenaamde ''break in'' periode variëert sterk. Ik heb er bij mijn twee zadels ongeveer 1200 km voor nodig gehad, mijn vriendin 300 km.

Als je op zoek bent naar een goedkope oplossing, loont het de moeite om selle royale te contacteren want zij voeren momenteel een onderzoek: http://www.wereldfietser.nl/phpBB/viewtopic.php?f=36&t=14006 . Als je in aanmerking komt heb je gratis een zadel ;-).

Als je last hebt van een slapend kruis na lange ritten zoals ik, dan maakt Brooks imperial versies die hier speciaal op in spelen, ... en het werkt!

Succes!