fietsvriendelijke campings in België

Vanuit de Wereldfietser (onze zustervereniging in Nederland) zijn een paar leden begonnen met een inventarisatie van “fietsvriendelijke campings in België”.  Dit is een digitale kaart van België waarop deze campings met een pictogrammetje vermeld staan. Je klikt op het picogrammetje en je krijgt meer informatie.

Met fietsvriendelijk bedoelen we dat de camping is ingesteld op fietsers die met hun tentje achterop ècht op de fiets onderweg zijn, dus zonder een wagen.

De belangrijkste criteria zijn:

  • Leuke kampeerplek in het groen zonder aan te moeten kijken tegen een muur van vaste stacaravans, kampeerauto’s, bungalows en andere bouwwerken, kotten, hekken, troep enz.
  • Een speciaal tarief voor fietsers met kleine tentjes,  dus geen verplichting om een forfaittarief te betalen voor een caravan, auto, twee personen en stroom.
  • Schoon sanitair met voldoende warme douches.
  • Plaatsen zijn voor fietsers ook voor één nacht beschikbaar.

De camping moet natuurlijk wel redelijk per fiets bereikbaar zijn.

Animatie, visvijver, disco, wildwaterglijbaan zijn voor fietsers niet zo van belang. Voor fietsers is kamperen vooral rust!

In Nederland bestaat het beeld dat deze campings moeilijk te vinden zijn in België.

We hebben inmiddels een eerste inventarisatie: Campings Belgie tbv vakantiefietsers 
Dit geeft toch al weer een ander beeld. Je kunt in België toch redelijk fietsen van geschikte camping naar geschikte camping.

In eerste instantie is het van belang dat deze inventarisatie  zo volledig wordt. Daarna kunnen we er een classificatiesysteem aan hangen. Niet al te officieel, maar meer in de zin van:

- Negatieve berichten overheersen, mijden.
0 Nog geen reacties of neutraal.
+ Positieve ervaringen overheersen, aangeraden.
Dit vooral vanuit de ervaringen van fietsers zelf die de camping bezocht hebben.

Ken jij als fietskampeerder zelf campings die op deze inventarisatie thuishoren, mail dan je beoordeling naar Ruud van Poelgeest,  rvp@online.nl