Fiets GPS

Thomas Landuyt

Allen,

Ik zou graag volgend jaar de Reitsma Route naar Rome fietsen (vertrekkend vanuit Gent).

Aangezien het de eerste keer is dat ik zo een lange fietstocht onderneem, zou ik graag een GPS meenemen, ook omdat de route ook bestaat als GPS route.

Nu vraag ik me af wat een 'goed' model van GPS is. Mr. Reitsma raadt zelf de Garmin Edge serie af, maar dan schieten er niet zoveel meer over heb ik de indruk.

Indien jullie tips hebben, laat maar horen!

Mvg,
Thomas

NatalieA

Dag Thomas, ik doe al mijn tochten met de Pocket Earth app op mijn iPhone (bestaat helaas (nog) niet voor android). Ik maak mijn routes op BaseCamp van Garmin en stuur die vervolgens door naar mijn telefoon. Ook bestaande routes kan je heel eenvoudig doorsturen. Het is erg eenvoudig, je hebt de telefoon bij de hand om meteen ook andere zaken op te zoeken, het scherm is een pak groter dan andere gps'en, alleen moet je zorgen voor voldoende batterij. Ik sluit die aan op de naafdynamo, een vriend doet het met zonnepaneeltjes, een battery pack brengt ook uitkomst. ik had alleszins nooit een batterijprobleem.

Peter Gorlé

Beste,
We zijn op basis van de Sweerman-gidsen en de bijhorende tracks (te vinden op Europafietsers) dit voorjaar naar Santiago gefietst en gebruikten zonder problemen een GPS model Montana van Garmin. Geen problemen met het opladen van de tracks en zeer actueel.
mvg
Peter

Franky De Langhe

De Oregon-, GPSMAP-en de eTrex-reeksen zijn geschikt voor de fietsreiziger (allemaal Garmin). Al deze toestellen herberekenen wel de uitgetekende route indien de instellingen dat toelaten (zie handleiding) of er significante instellingsverschillen zijn tussen de GPS en de computer (zoals voorkeuren, kaarten, ...). Zet de route om in een spoor om deze ongewenste effecten te vermijden.
De Edge-reeks is inderdaad ongeschikt voor de aangehaalde redenen maar vooral omdat ze een interne batterij hebben, een toestel op AA-batterijen is op dat gebied interessanter (een power-pack is ideaal).

euclid

Ik heb eens even gezocht waar "Mr. Reitsma raadt zelf de Garmin Edge serie af" vandaan komt en vond op https://www.reitsmaroutes.nl/fietstips/gps-vragen

sommige apparaten (o.a Mio, Tease en de Edge-serie van Garmin) herberekenen de tracks tot een eigen route, die afhankelijk van onder meer de geïnstalleerde kaart kan afwijken van de oorspronkelijke track. Zo'n apparaat is dus af te raden!

Niet juist naar mijn idee, ja, je kan de GPS de opdracht geven de track te volgen maar dat moet je niet doen, gewoon de track laten zien en dan met behulp van het scherm volgen.

Het kost wel wat moeite om jezelf er mee bekend te maken maar je zou een tweedehands eTrex kunnen kopen en er eens mee gaan spelen. Een cursus is ook een optie.

Aelvoelu

Thomas,
ik kocht de Garmin GPSMAPS 62S om te wandelen en gebruik die ook voor het fietsen. Is voor mij OK, heb er bvb mee naar Compostela gereden.
Vraag ook wat oefenen net als alle types veronderstel ik.
mvg
Luc

Nicole

Dag Thomas
Ik kocht de Garmin Etrex Touch 35 voor een tocht naar Denemarken eerder dit jaar en heb er veel plezier van gehad tot nu toe. Het vraagt wel wat oefening om alle functies onder de knie te krijgen, dus best wat tijd voorzien voor vertrek om het toestel te leren gebruiken.