terug naar forumoverzicht

Geactualiseerde OpenFietsMap kaarten beschikbaar voor jouw GPS!

Velen onder ons kennen ze wel: de veelzijdige, routeerbare, gedetailleerde, topografische fietskaarten van OpenFietsMap. De kaarten werden onlangs geactualiseerd en wachten op jouw download voor installatie op je favoriete GPS.
Ze kunnen zowel rechtstreeks geïnstalleerd worden op de GPS (.img kaarten) of op de computer gezet worden waar ze in combinatie met Garmin BaseCamp een krachtige planner vormen. De kaarten zijn op basis van de geografische data van Open Street Map en werden aangevuld met informatie relevant voor een fietser (gemarkeerde fietspaden, fietsstallingen, fietswinkels, ...).
Ze zijn niet geschikt voor de gemotoriseerde bestuurder, snelwegen zijn immers niet routeerbaar.


Om de kaarten te kunnen gebruiken is het belangrijk om weten dat jouw profiel instellingen correct moeten ingesteld worden!
Hoofdwegen en snelwegen mogen nooit aangevinkt staan als te vermijden wegen. OFM beschouwd deze anders dan autowegen, ze worden intern beschouwd als fietsroutes. Een paar voorbeelden kan je vinden op : http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/basecamp.


Het installeren op jouw GPS is simpel. Je kan kiezen om bijv. BENELUX (3 versies: full, light of hiking), Duitsland, enz., of zelfs volledig Europa op jouw GPS te zetten (http://www.openfietsmap.nl/downloads). Bij het downloaden kies je de gewenste ZIP-file voor BaseCamp (Windows of Mac) of deze om rechtstreeks  op jouw GPS te zetten. De file voor BaseCamp bevat na het uitpakken een 'install' file, daarbij zit ook een handleiding om het te installeren op je computer.
De uitgepakte ZIP-file voor rechtstreekse plaatsing van de gewenste kaart op jouw GPS-toestel is de handigste en meest gebruikte, ze bevat na het uitpakken een gmapsupp.img welke je rechtstreeks op de GPS kunt zetten, zowel op het toestel of op de mogelijk aanwezige SD-kaart (telkens in de subdirectory 'Garmin'). Als je meerdere kaarten op je GPS-toestel wenst te plaatsen dien je telkens de naam van de gedownloade kaart te wijzigen (een tweede gmapsupp.img overschrijft immers de eerste). Kies een naam die je overzicht biedt maar respecteer de extensie .img (bijv. de gmapsupp.img van  West-Europa wordt dan OFM_W_2020.img). Eens de kaart op je toestel staat wordt ze ook zichtbaar in BaseCamp waar je GPS op aangesloten werd. Wees geduldig, de kaarten worden door jouw computer gelezen vanaf je GPS-toestel en de USB-kabel heeft geen al te grote overdrachtssnelheid.

De meest recente downloadbare kaarten zijn: BENELUX van 30/01/2021, Ijsland van 30/01/2021, Alpen van 29/01/2021, Duitsland van 04/01/2021, ..., Europa van 16/03/2020. Je kan twee kaarten met hetzelfde doelgebied (bijv. BENELUX en Europa West) tegelijkertijd op je GPS zetten, de meest gedetailleerde komt dan bovenaan liggen, de andere liggen onder deze. Dit is ook van toepassing als je OFM, CityNavigator, Topo, en andere kaarten van dezelfde regio op je toestel plaatst. Iedere kaart komt met zijn eigen set POI (Points of Intrest), ook al zijn deze niet zichtbaar op het scherm omdat de kaart niet bovenop ligt ze zijn toch steeds opvraagbaar maar zit de set soms verborgen in 'Extra' (onder het icoontje in de vorm van een geschenkdoosje met de strik in je GPS).  Als je toch een themakaart bovenop wenst dat zet je de bovenop liggende kaarten even op non-actief (ook dan blijven de POI van die kaarten beschikbaar).


Bij een 'goed onderhouden' GPS heeft het aantal aanwezige kaarten in het toestel geen invloed op de snelheid van het opstarten. Bij een 'koude start', als het toestel nieuwe kaarten ontving, lange tijd stil gelegen heeft of verplaatst werd over grote afstand, kan het even duren voordat het toestel doorstart, je ziet onderaan het scherm dat hij de pas geïnstalleerde kaarten doorloopt. Wat is een goed 'onderhouden GPS'? Een GPS die met regelmaat zijn updates krijgt via Garmin-Express op de computer vindt sneller zijn satellieten en heeft minder last van 'bugs'.
Ook Apps welke onder Connect IQ draaien worden ermee geactualiseerd (zoals Komoot, SKS AIRSPY, ...).


Lees ook de tips & tricks: http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks. Hierin vind je o.a. bijvoorbeeld hoe je die beroemde fietsknooppunten kunt terugvinden in je toestel (in 'Overige' en  'Communicatie').


De legende van de OFM-kaarten is uitgebreid maar niet volledig: http://www.openfietsmap.nl/home/legenda

 

Je moet eerst inloggen voordat je kunt reageren.

onderwerp toevoegen