Historiek

Eind 1995 zag ‘De Vakantiefietser’ het levenslicht. Bezieler en drijvende kracht achter dit initiatief was Helmut Riemenschneider. Samen met enkele enthousiaste fietsreizigers van ‘het eerste uur’ zag hij dat er een grote toekomst was weggelegd voor fietsreizen dichtbij en veraf. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, te overtuigen en te informeren over deze manier van reizen, was hij er van overtuigd dat het opstarten van een vereniging hét middel was om de broodnodige informatie te verzamelen en te verspreiden.

En zo is deze vereniging geboren en groeide op tot wat ze nu is, een uit de kluiten gewassen groep van meer dan 800 fietsreizigers. Nagenoeg tegelijkertijd gebeurde in Nederland exact hetzelfde, en werd er onze zustervereniging ‘De Wereldfietser‘ opgericht. Samen geven we reeds meer dan 25 jaar een gezamenlijk tijdschrift uit.

Helmut was jarenlang het gezicht van de vereniging. Velen herinneren zich de ‘Fietsreisbeurs’ in Retie die hij nagenoeg volledig zelf organiseerde. Na 15 geslaagde edities hebben we ons in 2012 aangesloten bij de ‘Fiets- en Wandelbeurs Vlaanderen’ waar we al 9 jaar instaan voor alle niet-commerciële fietsreisinformatie.

Naast 24 fietsreisbeurzen verschenen er intussen meer dan 100 tijdschriften, maakten we vele tochten en binnen- en buitenland, volgden honderden fietsreizigers een herstelcursus. En tellen we meer dan 100 vrijwilligers die met heel veel enthousiasme meewerken aan de beurs.

Intussen zijn we ook al aan onze derde ‘outfit’ toe. Een nieuwe t-shirt en softshell met ons logo (ook al niet meer het eerste ;-)) kan je bestellen in de webshop. De oudere modellen zijn stilaan collector-items geworden….